Esküvő 23:00 óráig

Forgatókönyv sablon, ötletek, tippek, megoldások

A járványügyi rendelkezés alapján 23:00 óra után be kell zárnia vendéglátó üzleteknek. A jogszabály azonban ellentmondásos.
Lehet, nem lehet, mit lehet és mit nem?

Tisztelt Ügyfelünk!
Köszönjük, hogy kérdésével ügyfélszolgálatunkhoz fordult!

A 431/2020 kormányrendelet értelmében:
7. § (1) A vendéglátó üzletben 23.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – tilos tartózkodni.

(2) A vendéglátó üzletben 23.00 óra után 06.00 óráig az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára megengedett a tartózkodás.

A lakodalom önmagában nem minősül zenés-táncos rendezvénynek.

Amennyiben a lakodalom vendéglátó üzletben kerül megrendezésre, abban az esetben 23.00 órakor véget kell érnie.

Amennyiben nem vendéglátó üzletben kerül megrendezésre, akkor 23:00-kor nem kell elhagyni a helyszínt.

Dósa Zoltán

Telefon: +36-80-277-455 | E-mail: koronavirus@1818.hu, koronavirus.gov.hu

Az Ügyvédi Kamara álláspontja

A 2020. évi 207. Közlönyben (09.18.) 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet 6. §-a a 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti zenés-táncos rendezvényekre vonatkozik.

E rendelet 1. § (2) bekezdése alapján a rendeletet nem kell alkalmazni a d) pontban megnevezett családi eseményekre, így azokon 23 után is lehet tartózkodni.

Ez azt jelenti, hogy az esküvő, lakodalom, halotti tor, keresztelő stb., mint családi eseményekre nem alkalmazható a 23/2011. Korm. rendelet, tehát ebből adódóan a 431/2020. Korm. rendelet 6. §-a sem vonatkozik ezekre az eseményekre.

Arra azonban továbbra is ügyelni kell, hogy az alkalmazottak viseljenek maszkot.

Vendéglátó üzletek zárvatartása kötelező

A 7. § szerint egyetlen vendég sem tartózkodhat a vendéglátó üzletben 23 óra után. Ez azonban a vendéglátó üzletekre vonatkozik, a szálláshelyek éttermére, bárjára stb. nem. Ugyanis a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 1. § (1) 27. és 30. pontjai definiálják az üzlet és a vendéglátás fogalmát, a 22. pont pedig a szálláshely fogalmát. A 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet 2. § 14. pontja még pontosabban határozza meg a szálloda fogalmát. E jogszabályok alapján egyértelmű, hogy a megszálló vendég nem tartozik a 431/2020. Korm. rendelet 7. §-nak a hatálya alá, amikor a szálloda éttermében, bárjában tartózkodik este 11 után. Ugyanis a szálloda étterme stb. a szálloda megszálló vendégei számára nem vendéglátó üzlet, hanem a szálloda szálláshellyel együtt kínált egyéb szolgáltatása (239/2009. Korm. rend. 2. § 14. pont, kereskedelmi törvény 1. § 30. pont).

A nem megszálló vendégekre viszont vonatkozik az esti 11 órás korlátozás, az ő számukra ugyanis az szálloda étterme stb. vendéglátó üzlet, mert nem, mint megszálló vendég, hanem csak mint utcáról betérő vendég veszik igénybe az étkezést stb. A szállóvendéget este 11 után is ki lehet szolgálni, a külsőst nem.

Hogyan lehet JÓ LAGZIT tartani 23:00 óráig?

A világ 2/3-án a lakodalom eddig tart – hogyan lehet jól megszervezni?

Teljes érték 11 óráig

Az esküvői forgatagot megszervezhetitek úgy is, hogy az esküvő 11 órakor véget tudjon érni. Olyan forgatókönyvet állítottunk össze, amely ceremóniamester nélkül is működőképes. Természetesen a ceremóniamesteretekre is bízhatjátok, és így vendégek is lehettek ezen a nagy rutint igénylő esküvőn.

 

t

Hogyan használd?

Nyisd le az itt látható címszavakat, hogy lásd, mi történik annál a sornál a forgatókönyv javaslat szerint.

Természetesen minden esküvő más, és minden pár más. Ezért úgy alkalmazd, mint ötletet, amelyből a Ti saját esküvőtök meríthet.

13:00 vendégvárás

Esemény: érkeznek a vendégek, a vőlegény már jelen lehet, de a menyasszony készülődik a koszorúslányokkal. Szülők segíthetnek a vendégek fogadásában.

Vendéglátás: üdítőitalokkal, kávéval várjuk őket, aprósütemény, pogácsa az asztalokon. 

Zene: élő zene egy zongoristával és énekkel vagy DJ háttérzene

14:00 esketés szertartás

Esemény: A vendégek helyet foglalnak, a bevonuláshoz mindenki a helyére áll. Gyűrűvivő, Vőlegény és Anyukája, Koszorúslányok. Az eskető már a szertartáshelyszínen vár. A zene elindul. Amikor mindenki beér a menyasszony megjelenik az apukájával és bevonul.

Zene:

  • polgári szertartás: bevonuló zene, aláíró zene, szülőköszöntő zene, kivonuló zene
  • egyházi szertartás: bevonuló zene, kivonuló zene
14:30 gratuláció

Esemény: A szertartást követően a vendégek pezsgőt kapnak a kezükbe és így gratulálnak az ifjú házaspárnak. Aki már gratulált, leteszi az üres poharát és virágszirmot/rizst/konfettit vesz kézbe, és várja a közös fotózást.

Vendéglátás: pezsgőzés és üres poharak gyűjtése

Zene: élő vagy felvett háttérzene

15:00 csoportképek

Esemény: A vendégek az ifjú pár köré gyűlnek és többféle nagy csoportkép készül. Az egyik ilyen kép esetén rájuk szórják a szirmokat/rizst/konfettit – ezt lehet akár az utolsó képnél is, lezárva a fotózást.

Zene: élő vagy felvett háttérzene

15:30 fogadás

Esemény: Az ifjú pár elvonul közös képeket készíteni. A vendégek pedig könnyű éeleket és immár alkohol italokat is fogyaszthatnak. A vendégkönyvbe írják az üzeneteiket, fotózkodnak a fotósarokban, vagy a selfiemat-nél. Akinek szükséges, az könnyít magán vagy igazít a toalettjén, esetleg átöltözik.

Vendéglátás: könnyű falatok, előtéle típusú ételek, long drinkek, pálinka kérésre, sör, bor, üdítő, kávé

Zene: lehetőleg élő zene vagy DJ

16:30 ültetés

Esemény: A vendégek elfoglalják a helyüket a vacsora helyszínén. Ha ültetett a vacsora, akkor az ültetési rend szerint. Italt rendelnek az asztalhoz. Ismerkednek az egymást nem ismerők. Közben az ifjú pár végére ért a fotózásnak, sminket igazít a menyasszony, várják a bekonferálást.

Vendéglátás: italkör

Zene: lehetőleg élő zene vagy DJ

16:45 pár visszatérése és beszédek

Esemény: A vendégek a helyükön, a vacsora előtt a párt bekonferálják, akiket köszönt a násznép. Beszédek (Apukák, tanúk, barátok és végül a vőlegény). Ha készült életút film, ekkor javasoljuk lejátszani.

17:00 vacsora

Esemény: koraesti vacsora, ősszel még lehetséges akár szabadtéren is.

Vendéglátás: felszolgált vagy büfészerviz, italok asztali szervize

Zene: vacsorazene

18:45 játék / esemény

Esemény: a közismert „házaspárbaj” vagy más néven „Mr és Mrs” játék, Esküvői Quiz vagy más hasonló szórakoztató és a násznépet nagy mértékben bevonó esemény

19:00 ajándékozás

Esemény: Az ifjú pár fogadja a vendégek ajándékait. Ehhez szükség szerint dobozka és asztal készül elő. Javasolt a táncparkett mellett szervezni a könnyebb váltás érdekében.

19:30 nyitótánc

Esemény: az ifjú pár nyitótánca, amelybe végül csatlakoznak a vendégek

Vendéglátás: italpult

Zene: tánczene

20:30 apa-lánya tánc / bevonó táncok

Esemény: a menyasszony az édespajával táncol. Folytatásként a vőlegény táncolhat az édesanyjával. Lehet folytatásként a tánctérre hívni a már házas párokat. És végül bevonni a még nem házasokat. Végül mindenki táncol.

Alternatív javaslat: fiúk és lányok táncpárbaja

 

21:30 tortaceremónia

Esemény: a násznép összegyűjtését követően tortaceremónia keretében érkezik az ifjú pár a torta elé. A pár a tortát közösen megvágja, és egy szeletet kiemel magának, amin osztozik. Mindenki közösen fogyaszt a tortából.

Vendéglátás: a felszolgálók segédkeznek a torta szétosztásában

Zene: a tortaceremóniáhozz illeszkedő zene

22:30 csokordobás és harisnyakötő dobás

Esemény: a vőlegény játékosan leveszi a menyasszony harisnyakötőjét úgy, hogy nem nyúlhat hozzá kézzel. Ezt azután behajítja a fiúk közé. A menyasszony csokrára annyi 1 méteres szalagot kötöttek, ahány lány/hajadon van. A csokorral a menyasszony középre áll, a lányok köré, mindenkinek szalag a kezében. A zene szól, és a menyasszony egyesével bontja le a szalagokat a csokráról. Az utolsó szalag akinek a kezében van, megkapja a csokrot.

22:45 Utolsó dal / Menyasszonytánc

Esemény: a pár kedvenc dalával zár az esküvő. 

Alternatív megoldás: a hagyományos menyasszontánc nyomán mindenki egy utlsót táncol a menyasszonnyal, amelynek végén a vőlegény kiforgatja, és elköszönnek a násznéptől, majd távoznak.

 

Esküvő filmes módra

Ha nem akartok hagyományos esküvőt, választhatjátok azt a sítlust, amit a filmekben látunk. Ez a Wedding Brunch vagy esketési party.

Esketési Party

Az esketési party az esküvő legfontosabb elemére, az esketési szertartásra fókuszál. Eköré épül minden. Előtte és utána fogadással, élő zenével, és akár nagy tömeggel. 

Wedding Brunch

Legyen különleges esküvőd, ami az első pillanattól az utolsóig elegáns, és teljes élményt ad a hagyományos “lecsúszás” nélkül. A Wedding Brunch az esketési party kiegészülve egy ízletes falatokat kínáló fogadással, élő zenével, és akár tánccal. 23:00 óráig minden belefér, ami a tökéletes élményhez kell!