Esküvő újratervezése a koronavírus miatt

COVID-19 esküvői protokoll #2

Cél: a járvány miatt elhalasztott esküvők átfoglalása későbbi időpontra a lehető legkisebb veszteséggel és többlet szervezési feladattal.

A 2020. március 16-án hozott járványügyi rendelet értelmében a rendezvényeket nem lehet megtartani. A kormány kérése, hogy kizárólag a családi események legyenek megünnepelve szűk körben a járvány ideje alatt.

Ez jelentősen módosítja a 2020-as esküvőkkel kapcsolatos lehetőségeket.

A jelen protokoll az érintett esküvők átfoglalásának módját mutatja be a Ceremóniamester Szövetség ajánlása szerint.

  • Esküvői szolgáltatókkal egyeztetés
  • Szerződés
  • Foglaló, előleg
  • Bizalom
  • A vendégek értesítésének menete
  • Kommunikáció
  • Átütemezés sablonlevél a vendégeknek

Újratervezés az esküvői csapatoddal

Esküvői szolgáltatókkal egyeztetés

Beszéljetek az esküvői csapatotokkal! Az esküvői szolgáltató szektor érdeke, hogy a párok öröme és mosolya határtalan legyen. Évekig a pároknak végzett munkából éltünk, most összefogással a nehezebb helyzetben még szorosabb kapocs alakul ki a pár és szolgáltatók között, mely hozzásegít majd egy igazán ütős esküvőhöz.

Beszéljetek a szolgáltatókkal, hogy az adott szituációban átfoglaljátok az esküvőtöket és a tavaszi esküvőből őszi vagy téli esküvő lesz. A szolgáltatók nagyon nagy része zokszó nélkül megérti a helyzetet és nem akar a „vis maior” jelentésén vitázni, de ez csak abban az esetben megy, ha ti sem a „vis maior”-ral példálóztok nekik.

Emberek ülnek mindkét oldalon, akik a féltik az értékeiket, fenn akarják tartani a családjukat, boldogulni akarnak. Legyetek őszinték, és biztosan ezt kapjátok visszafelé is.

Szerződés

Szerződések – nehéz dió egy ilyen helyzetben. A teljes világgazdaság azon őrlődik, hogy az ilyen helyzetet nem kezelik a szerződések sehogy. Ha valaki köti a szerződéshez magát, és nem enged az igazából, azt ti engedjétek el. El kell könyveljétek veszteségnek. A piac is el fogja az ilyen vállalkozásokat.

Ti ara fókuszáljatok, hogy az esküvőt képesek vagytok átszervezni, hiszen már a célegyenesig eljutottatok – nincs legyőzhetetlen akadály, még egy papírlap sem.

Ha új szolgáltatót kell találnotok … most bőven fogtok tudni válogatni.

Foglaló, előleg

A Ceremóniamester Szövetség állásfoglalása ezzel kapcsolatban egyértelmű:

Mi nem követelünk vissza semmit, és nem is tartjuk meg a foglalót/előleget.

Ez egy világválság, amelyen együtt kell úrrá lennünk. Akivel ebben nem tudtok azonosságra kerülni – engedjétek el.

Bizalom

Senkinek nem érdeke a havaria helyzetben még nagyobb kárt okozni a pároknak. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a szolgáltatók az esküvőn vagy esküvőhöz végzett szolgáltatásaikból, termékeikből élnek. Így ne halogassátok a velük való kommunikációt. Azért választottátok őket az esküvőtökre, mert bíztok bennük. Tartástok fent ezt a bizalmat. Ehhez a legfontosabb a kommunikáció. Tehát minél előbb beszélgessetek az összes szolgáltatóval. Akkor is, ha már van szerződésetek velük, akkor is ha csak szóban állapodtatok meg velük.

Újratervezés a vendégeiddel

A vendégek értesítésének menete

Az esküvő előtt 14 nappal már biztosan tudjátok, hogy kik azok a meghívott vendégek, akik jönnek az esküvőtökre. Őket minél gyorsabban és egyszerűbben kell értesíteni.

Havaria esetben a vendégek részéről két érzést tapasztaltok majd: sajnálkozást és bizonytalanságot. Mindkettő ellenszere, ha ti irányítjátok az eseményeket, és határozottak és céltudatosak vagytok. Ne felejtsétek: az esküvő napját ti határoztátok meg – most meghatározzátok újra. Ezzel a magabiztossággal csökkentitek az érzelmeket, és kerülitek el a sajnálkozást és a bizonytalanságot.

Nyerjetek energiát! Ha telefonon egyesével beszéltek mindenkivel, akkor az hosszú és keserves lesz. A végén pedig elhiszitek majd, hogy vesztesek vagytok. A jelen esetben nem lemondani kell, hanem emailben, facebookon, postán ÚJ meghívót küldeni, amelyben max egy mondatban benne van, hogy átszervezitek az esküvőt a „vendégeitek érdekében”.

Kommunikáció

A körülmények egy járvány esetén napról napra változnak. Gyors és hatékonya, azonnali kommunikációra van szükség. Ha még nincs az esküvőtöknek saját zárt Facebook csoportja, akkor készítsetek egyet. Ide minden vendéget, aki fent van a Facebookon hívjatok meg. Ide írjátok be az üzenetet a vendégeknek. A bejegyzés alján nyomon tudjátok követni, hogy ki olvasta már el az üzenetet. A Facebookon keresztül a csapat nagyját tudjátok értesíteni, akinek nincs facebookja, de tudjátok az email címét, akkor oda írjatok, vagy ha más eshetőség nincs, akkor hívjátok fel.

Kedves rokonok és barátaink!

Már többen kérdeztetek minket az utóbbi időben, hogy mi lesz az esküvőnkkel.

Eddig nem tudtunk konkrét választ adni a kérdéseitekre, de úgy érezzük, hogy az adott helyzet nem teszi lehetővé, hogy vidáman, önfeledten tudjunk együtt ünnepelni ezért az esküvő dátumát átfoglaljuk, hogy egy szép őszi/téli napon sok-sok puszival, öleléssel, reggelig tartó mulatsággal tudjunk megvendégelni benneteket.

Tudjuk, hogy megértitek és Ti is így gondoljátok ésszerűnek.

Fontosak vagytok számunkra és nem szeretnénk kompromisszumokat kötni, hogy valakik a koruknál, egészségi állapotuknál vagy félelmük miatt pironkodva hívjanak fel minket a távolmaradásuk miatt. Ti vagytok a kiválasztottak, akikkel ünnepelni szeretnénk, így a jelenlegi helyzet lefutása után hívni fogunk benneteket az átfoglalt időpont miatt.

Addig is vigyázzatok magatokra és a szeretteitekre.

Átütemezés sablonlevél a vendégeiteknek

Ajándék esküvői meghívó

Ha megvan az új időpont, és megvan a helyszín, akkor már csak a meghívót kell megcsinálni gyorsan, hogy mielőbb kiküldhessétek. Ezzel az egyszerű űrlappal azonnal elkészítheted a meghívótokat, amit máris letölthetsz ingyenesen és elküldhetsz a vendégeidnek. Válassz az őszi és a téli stílus közül!

Meghívó stílusa